Green card aanvraag

Als onderdeel van mijn relocation helpt Microsoft ook met het aanvragen van een green card hier in de US. Een Visum is tijdelijk geldig en een green card 10 jaar en wordt dan verlengd (als je geen hele gekke dingen doet hier in de US). Dat kan onbeperkt en je kunt er zelfs voor kiezen om na 5 jaar jezelf te naturaliseren tot Amerikaan.

Het aanvragen van een green card bestaat uit een aantal stappen. Er zijn echt heel veel verschillende soorten trajecten en de aanvraag kan in 6 maanden klaar zijn maar soms ook meer dan 10 jaar duren.

De US heeft een wet die bepaald dat er een limiet of quota is op het aantal employee sponsored green cards is. Dit zijn zogenaamde EB green cards. Er zijn 5 verschillende quotas (Preference Categories). EB-1 tot EB-5, EB-1, EB-2 en EB-3 zijn toepasselijk voor Microsoft. (EB-4 en EB-5 zijn voor speciale immigranten zoals religious workers of immigrant investors).

Afhankelijk van een aantal factoren valt de aanvraag in de EB-1, EB-2 of EB-3 categorie. Dit is afhankelijk van het soort werk, positie, wat voor opleiding je hebt etc. De EB-3 categorie duurt het langst. Op dit moment zijn ze aanvragen uit 2003 aan het afhandelen door de enorme achterstand.

De meeste collega’s die ik ken gaan via het EB-2 (Advanced Degree Professionals) proces. Je hebt dan een Master’s degree of hoger nodig of een Bachelor’s degree en minimaal 5 jaar werkervaring op dat nivo.

Hier zijn we als eerste mee begonnen. Deze aanvraag bestaat uit 3 stappen:

  • PERM Labor certification application
  • Form I-140 Immigrant Visa Petition
  • Form I-485 Adjustment of Status Application (daar zit ook de employment authorisation card EAD en advance parole travel document bij)

PERM Labor Certification

PERM is bedoeld om aan de Labor Department (DOL) aan te tonen dat er niet genoeg US werkers gekwalificeerd zijn om een bepaalde job met bepaalde skills in een bepaalde locatie uit te voeren. Dit proces kan best wel lang duren. (Ze moeten officieel iedere Amerikaan in de buurt vragen of hij of zij dit werk kan doen.)

Gelukkig kon ik deze stap overslaan omdat de advocaat kans zag om mijn zaak via het EB-1 proces te laten verlopen. Employment Based First Preference (EB-1) “Priority Workers”. Deze category heeft ook een quote maar dat is nog nooit gehaald in het verleden. De wachttijden zijn dan ook korter. Komt omdat het lastig is om aan deze category te voldoen. Er zijn 3 verschillende manieren om te kwalificeren voor een EB-1 green card:

  • Extraordinary ability in the sciences, arts, education, business or athletics
  • Outstanding professors and researchers
  • Certain multinational executives and managers

Die laatste category voldoe ik aan de voorwaarden. Je hoeft niet persee een manager van werknemers te zijn maar het mag ook functioneel zijn (of je werkt met een virtueel team waar je wel iemand aanstuurt etc) (Functional Manager). Dit zijn de voorwaarden waar je dan aan moet voldoen:

  1. Manage a function or component of the organization, department, subdivision;
  2. Must be an “essential” function of the organization, department, subdivision;
  3. Operate as a “senior” level within the organization or with respect to the function managed;
  4. Exercise discretion over the day-to-day operations of the function.

Dit proces zorgt ervoor dat je alleen de I-140 en de I-485 hoeft te doen.

I-140 Immigrant Visa Petition

Dit is de stap met het verzoek van Microsoft aan de U.S. Citizenship and Immigration Service (USCIS). Microsoft moet dan aantonen dat ik aan alle EB-1 vereisten voldoe. Er wordt een heel document geschreven met onderbouwing, daar konden ik en mijn manager nog commentaar opgeven en dat is toen verstuurd. Je krijgt bij ontvangst van het formulier een case nr die je kunt tracken op de USCIS website. Deze aanvraag duurt 4 tot 8 maanden.

Tussendoor kregen we nog een verzoek om extra informatie (een Request for Evidence) om aan te tonen dat deze job essentieel was voor Microsoft. De i-140 is op 14 Februari ontvangen. Op 10 Juli kregen we een verzoek om extra informatie. Die is 24 juli ingeleverd en 13 Augustus is de I-140 goedgekeurd en kunnen we naar de volgende stap.

I-485 Adjustment of Status

Dit is de stap waar je de USCIS vraagt voor de green card goedkeuring. De aanvraag voor Sandra en Lisa worden tegelijk gedaan. Dit gebeurd door middel van formulier I-485.

Tegelijk met de i-485 wordt een aanvraag voor een work permit en een travel document aangevraagd. De work permit (Employment Authorization Document of EAD) staat het toe dat je partner ook mag werken (is in San haar geval niet nodig omdat ze op een L2 Visum hier is en al een EAD heeft).

Tegelijk met de AOS wordt ook een Advanced Parole aangevraagd. Dit maakt het makkelijker om buiten de US te reizen als je aanvraag in behandeling is.

Deze stap kan trouwens ook zomaar 6 maanden duren, afhankelijk van security background checks etc.

Tijdens deze stap moet je ook nog medisch gechecked worden en worden je vingerafdrukken genomen, in uitzonderlijke gevallen krijg je ook nog een interview. Als alles dan goed gaat wordt je I-485 goedgekeurd en krijg je je green card thuis opgestuurd.

Een website die heel erg handig was was deze: http://www.trackitt.com/member/matthijs hier wordt via crowdsourcing bijgehouden hoe lang de doorlooptijd van de verschillende stappen is. Het hangt er echt vanaf welke catorie de aanvraag is. Welke service center de aanvraag behandeld etc.

Ik zal deze post updaten als ik voor de I-485 ook de data heb.
Update: EAD en AP zijn goedgekeurd op 4 december: https://familie.hoekstraonline.net/2014/12/04/weer-een-stapje-verder-met-de-green-card-aanvraag-ead-en-ap-zijn-goedgekeurd/

 

W-7 form, Application for IRS Individual TaxPayer Identification Number (ITIN)

imageZo, de titel is een aardige mond vol. Voor onze belastingaangifte moesten we ook een zogenaamd W-7 form invullen voor Lisa. Omdat Lisa nog geen social security nummer heeft hier, heeft ze een ITIN nodig. (Individual TaxPayer Identification Number).

Dus samen met onze aangifte had ik netjes een kopie van haar paspoort en visa gemaakt en met ingevulde formulier opgestuurd.

Een paar weken later kregen we post van de IRS dat ze meer informatie nodig hadden. Na wat uitzoekwerk blijkt dat je het volgende moet opsturen om een ITIN te kunnen krijgen (allemaal origineel of een certified copy, dat is dus een copy die gecertificeerd is door de uitgevende instantie, geen idee of je dat in NL kan krijgen maar handig om te hebben dus voor je paspoort):

  • Paspoort (als je deze origineel opstuurt hoef je niets anders mee te sturen)
  • Visa issues by US Department of State (die zit dus in je paspoort)
  • National identification card (hebben we niet)
  • Civil birth certificate (die hebben we ook)
  • medical records (maar die gelden alleen als Lisa jonger is dan 6)
  • School records (maar alleen als ze uit NL komen en minder dan 12 maanden oud zijn)

Je moet dus minimaal 2 van deze dingen opsturen (of alleen het paspoort)

Oftewel, paspoort was het enige wat we hadden wat goed genoeg was. Maar als je die opstuurt ben je deze 4 tot 6 weken kwijt. Als er dan wat gebeurd in NL en je wilt daar heen kan dat dus niet (of je moet een nood paspoort aanvragen etc, hele hoop gedoe)

Na nog wat verder rondzoeken kwam ik op deze pagina terecht: http://www.irs.gov/uac/ITIN-Authenticating-TACs-Link

Het blijkt dus mogelijk te zijn om bij een zogenaamde TAC (Taxpayer Assistance Center) langs te komen met paspoort en kind, daar doen zij de validatie en sturen ze het op naar het hoofdkantoor in Texas. Dat heeft Sandra dus gedaan in Everett, lange tijd gewacht in de rij maar uiteindelijk gelukt. Je krijgt een gestempeld formulier als bewijs mee. Paspoort is door hun gekopieerd. Ze gaven geen garantie dat dit genoeg zou zijn voor onze aangifte.

5 weken later kregen we een brief van de IRS met het ITIN voor Lisa. Dus het is gelukt.

Niet zo boeiend voor de mensen thuis wellicht, maar diegene die meelezen en ooit naar de US verhuizen is het een handige tip.