W-7 form, Application for IRS Individual TaxPayer Identification Number (ITIN)

imageZo, de titel is een aardige mond vol. Voor onze belastingaangifte moesten we ook een zogenaamd W-7 form invullen voor Lisa. Omdat Lisa nog geen social security nummer heeft hier, heeft ze een ITIN nodig. (Individual TaxPayer Identification Number).

Dus samen met onze aangifte had ik netjes een kopie van haar paspoort en visa gemaakt en met ingevulde formulier opgestuurd.

Een paar weken later kregen we post van de IRS dat ze meer informatie nodig hadden. Na wat uitzoekwerk blijkt dat je het volgende moet opsturen om een ITIN te kunnen krijgen (allemaal origineel of een certified copy, dat is dus een copy die gecertificeerd is door de uitgevende instantie, geen idee of je dat in NL kan krijgen maar handig om te hebben dus voor je paspoort):

  • Paspoort (als je deze origineel opstuurt hoef je niets anders mee te sturen)
  • Visa issues by US Department of State (die zit dus in je paspoort)
  • National identification card (hebben we niet)
  • Civil birth certificate (die hebben we ook)
  • medical records (maar die gelden alleen als Lisa jonger is dan 6)
  • School records (maar alleen als ze uit NL komen en minder dan 12 maanden oud zijn)

Je moet dus minimaal 2 van deze dingen opsturen (of alleen het paspoort)

Oftewel, paspoort was het enige wat we hadden wat goed genoeg was. Maar als je die opstuurt ben je deze 4 tot 6 weken kwijt. Als er dan wat gebeurd in NL en je wilt daar heen kan dat dus niet (of je moet een nood paspoort aanvragen etc, hele hoop gedoe)

Na nog wat verder rondzoeken kwam ik op deze pagina terecht: http://www.irs.gov/uac/ITIN-Authenticating-TACs-Link

Het blijkt dus mogelijk te zijn om bij een zogenaamde TAC (Taxpayer Assistance Center) langs te komen met paspoort en kind, daar doen zij de validatie en sturen ze het op naar het hoofdkantoor in Texas. Dat heeft Sandra dus gedaan in Everett, lange tijd gewacht in de rij maar uiteindelijk gelukt. Je krijgt een gestempeld formulier als bewijs mee. Paspoort is door hun gekopieerd. Ze gaven geen garantie dat dit genoeg zou zijn voor onze aangifte.

5 weken later kregen we een brief van de IRS met het ITIN voor Lisa. Dus het is gelukt.

Niet zo boeiend voor de mensen thuis wellicht, maar diegene die meelezen en ooit naar de US verhuizen is het een handige tip.

Comments

Comment by Hassan Fadili on 2014-08-12 02:19:39 +0000

Dank je wel voor de tip Matthijs. Erg handig idd om te weten. Kreeg voor Zomer vakantie een request voor job in Redmond/Vancouver. Ooit gaat van komen en heb je info en tips zeer zeker nodig.