What’s on your mind

Waarschuwing: als je alleen maar leuke en vrolijke dingen wilt lezen van ons, dan kun je deze blogpost skippen.

De volgende video is eigenlijk wel een goede om te bekijken en je te realiseren als je mensen online volgt dat je meestal niet het hele of echte verhaal meekrijgt.

Ik werd hier eigenlijk door getriggerd toen ik Julie, onze PR dame uit NL op bezoek had tijdens het eten hier in Bothell. We bespraken wat dingen uit NL en ze vertelde van 1 collega die ging stoppen bij Microsoft na een vervelende burn out. Deze collega ken ik ook en volg ik ook op Facebook. Ik had geen flauw idee dat er van alles aan de hand was met hem en dat hij thuis had gezeten met een burnout. Bevestigd maar weer dat je online maar een half beeld krijgt en dat mensen eigenlijk alleen maar de ‘happy moments’ delen met de buitenwacht.

Als je dan even naar jezelf kijkt dan is dat bij ons ook wel zo. Je ziet alleen maar de leuke fotos van de tripjes op facebook, de grappige uitspraken van Lisa, de coole dingen die ik op mijn werk doe etc.

Maar ook bij ons is er wel een keerzijde. Men had ons al gewaarschuwd voor de ‘1 year dip’ en geen idee of dat nu het geval is of niet maar ook hier loopt niet altijd alles op rolletjes.

We zijn net verhuisd, voor de 3e keer in 1 jaar en merken dat ook dat een behoorlijke weerslag heeft. Woon werk verkeer is fors meer geworden en valt wel tegen voor mij. Ga tegenwoordig maar wat vroeger weg en dan is het te doen. San valt de afstand met waar we woonde ook erg tegen. Al haar vriendinnen wonen 30-45 minuten afstand rijden en ze heeft nu het gevoel dat ze soms daardoor buiten de boot valt. De vriendinnen die ze had leren kennen via de school van Lisa en waar ze zo even langs kon wandelen wonen nu ook ver weg. In die zien moet San ook weer ‘opnieuw’ beginnen voor de zoveelste keer om een sociaal leven op te bouwen. Dat komt wel goed, maar is nu wel even zwaar.

Werk gaat ook echt niet altijd even soepel. Ik zit in een team waar de focus heel erg op 1 ding is en alles wat ik doe sluit daar niet echt op aan. Dus soms voel je je enorm alleen met de dingen die je doet. Of de review dit jaar goed gaat zijn is echt nog maar de vraag (voor mijn gevoel kan het alle kanten op) Dat geen relaxed gevoel.

Je merkt ook dat het contact met NL minder is geworden. Sowieso sommige mensen waar je heel goed contact mee had in NL hoor je niets meer van. Bij anderen wordt het contact langzaam aan minder.

Sommige wisten dit maar ik heb geen contact meer met mijn vader. Mijn zus Marijke is ziek en heeft nu ook contact met mijn moeder en met San en mij verbroken. Dat is echt vreselijk, ik mis haar enorm maar ook de kids. Lisa huilt regelmatig dat ze haar oom en tante en haar neefje en nichtje zo erg mist en je kan het haar bijna niet uitleggen waarom dit is. Ik heb vertrouwen dat dat ooit weer goed komt, maar de gemiste tijd met Casper en Marjolijn krijg je nooit meer terug en ik mis ze enorm.

Mijn beste vriend ligt in het ziekenhuis en het gaat allemaal niet heel erg goed met hem. Je maakt je daarover enorm ongerust en dan is de afstand naar NL echt wel super vervelend, Ook is het lijstje met mensen die je kunt bellen en je dingen mee kunt delen ineens heel erg kort. Dat voelt zwaar klote en dan vraag je je echt wel eens af of het verhuizen naar de US nou echt zo’n goed idee was.

We weten dat dit een tijdelijk gevoel is en vertrouwen er op dat we het met zijn allen gaan redden en de dingen echt wel weer op zijn pootjes terecht komen. We hebben vaker in een dal gezeten en zijn er altijd weer sterker uitgekomen. Ik ben nog steeds super trots dat we deze stap hebben durven maken. Wat we allemaal doen en meemaken en we zouden het absoluut weer doen mocht dit avontuur uiteindelijk anders eindigen dan we wilden. Ik kan het ook iedereen aanraden om gewoon te doen als je de kans krijgt.

Maar als reminder voor iedereen. Internet, Facebook, blogs etc. Het is niet altijd wat het lijkt te zijn.

Comments

Comment by Marco Zoekt Woning In Tilburg on 2014-06-27 09:57:40 +0000

Ik heb dat een tijd wel gedaan…. Maar dan laten sommige mensen je op niet mis te verstane wijze weten dat “de wereld” (of zij in elk geval toch) daar niet op zit te wachten… Da’s extra pijnlijk als het ff niet lekker gaat (zijn dat dan je vrienden?)…

Maar ja, wat doe je dan? Mensen ontvrienden die van jou alleen de sunshine willen? Nee, dus je gaat daardoor je zelf censureren dan maar inderdaad… Erg jammer.

Daarom vind ik het heel verfrissend dat jij nu zo openhartig bent! Laat dat vooral niet na om te laten zien dat je ook op Facebook maar een mens bent 🙂

Ik wens jou, San en Lisa veel kracht voor de wat moeilijkere momenten en veel genot van de betere tijden. En vooral dat jullie drieen er voor elkaar zijn. Komt vast goed Matthijs! 🙂

Comment by Eric Blaauw on 2014-06-27 10:58:17 +0000

Mooie post… Zet’m op en hou vol, het zal idd z’n tijd nodig hebben. Herken er veel in.

Comment by Jaap van Ekris on 2014-06-27 12:18:54 +0000

Matthijs, heel veel sterkte! Ik hoop dat alles gewoon snel op zijn pootjes terechtkomt en jullie drietjes lekker van elkaar kunnen genieten.

Comment by Marcel Meijer on 2014-06-27 12:28:39 +0000

Helemaal waar Matthijs! Goed geschreven.

“Niets is wat het lijkt…”. Dit geldt echter niet alleen voor social media, ook bij vrienden/kennissen in real life. Goed verhaal.

Comment by Jarno Peschier (@peSHIr) on 2014-06-28 01:07:02 +0000

Mooie post; kan het internet meer van gebruiken (zonder dat iedereen al zijn shit altijd direct openbaar moet knallen).

Logica geeft aan dat voor ieder positief bericht op social media er iets negatiefs moet zijn; dat is hoe alles verdeeld moet zijn. Al weet je nooit zeker hoe de verhouding positief/negatief binnen het leven van één persoon verdeeld is natuurlijk; er zullen ook mensen zijn met echt (een periode) alleen maar leuke of alleen maar slechte dingen.

Maar toch, je gooit niet altijd alles in de openbaarheid. Ik schrijf ook niet dagelijks over mijn chronische rugpijn, mijn langzaam groter worden desillusie in allerlei gadgets en de problemen die je er vaak mee hebt, de zoektocht naar een echt leuke baan met minder frustraties dan de vorige(n), de angst dat ik geen 25-30 jaar meer zal kunnen (of zelfs willen?) werken als software-ontwikkelaar en wat ik dan in godesnaam anders zou moeten, de recente aanvaring op familie-vlak, etc. Verfrissend om eens wel van iemand die ik “zo goed ken” te lezen van iets anders dan alleen het ‘Rozengeur en Maneschijn’-masker.

We liepen de deur niet bepaald plat bij elkaar toen jullie nog in Nederland woonden, maar ik hoop dat ik in ieder geval niet overduidelijk in de groep “contact wordt minder dan het was” val.

Ik wens jou en je familie alle geluk en plezier toe waar jullie naar op zoek zijn. Zonder dalen geen pieken, dus dat moet goed komen.

Comment by Joost van Schaik (@LocalJoost) on 2014-06-28 02:45:59 +0000

Hey Matthijs,

Voor mij geen ‘uit het oog uit het hart’, en voor mij geen unfollow. Ik sluit me volledig aan bij voorgaande commentaren. Je mag ook best eens je twijfels en problemen kwijt bij je ‘Facebook Friend’, de mensen die je dan laten zitten zijn dan dus ook duidelijk alleen ‘Facebook Friend’ en als je ze dan defrienden, ruimt dat dan wel zo lekker op denk ik maar. Zoals Jarno het zo mooi zegt, het is wel eens verfrissend om te laten zien dat je ook zo je problemen, twijfels en zorgen hebt.

Sociale media zou ook een manier moeten zijn om gewoon eens lekker ‘gadverdamme het zit tegen ik baal hiervan’ of ‘het zit tegen’ moeten zijn en als mensen je dan geen helpende hand kunnen toesteken (vanwege afstand) dan allicht een helpend woord. Een persoonlijke relatie van elke soort is ‘the whole package’ en dan moet men je maar nemen zoals je bent, het is geen werk waar je soort van toneelspel speelt – als je dat dan ook nog in je persoonlijk leven moet doen wordt het wel heel bar.

Dat gezegd hebbende – ondanks alle bijkomende toestanden vind ik het nog steeds heel stoer wat jij en je gezin hebben ondernomen, en ik wou dat ik de moed had voor zoiets. Ik denk dat ik voor velen spreek als ik zeg dat we weten dat je geen onfeilbare superman bent, maar dat dat ons niet minder trots maakt op ‘onze toon man in Redmond’. 🙂

En als je hulp nodig hebt in/vanuit Nederland – die is maar een muis klik weg. Laat dat duidelijk zijn.

Zet hem op!

Comment by Paul Crone on 2014-07-05 00:23:59 +0000

Wauw, mooie post. Respect hiervoor. “Elk huisje heeft zijn kruisje” zei mijn moeder altijd.

Voor mij is social media vooral over leuke gebeurtenissen. Dat geeft energie en inspiratie. Tuurlijk kan het soms even bliksemen als het tegen zit, maar ik geniet van de positieve kracht.

Jouw post roept bij de actie op om te reageren, dat zegt ook veel.

Jullie tegenvallers zijn, zo herken ik ze van mijn expad vrienden in azie en afrika en ook van mijn expad buren hier in de straat, de logische maar terecht vervelende gevolgen van je verandering. Die los je daar op of bij terugverhuizing denk ik.

Dank voor je relaas, want het is ook een aanwijzing voor de quality of life in NL.

De familie en vrienden perikelen zijn van alle tijd en altijd vreselijk en raken diep. Afstand kan dan een opluchting zijn, maar ook serieuze frustrerend.

Comment by Bas van de Sande on 2014-07-07 06:28:49 +0000

Matthijs

wat ongelofelijk stoer dat je dit durft te delen. Ik lees je blog altijd met veel plezier en heb bewondering voor jullie stap. Helaas horen daar soms ook minder leuke dingen bij.

veel sterkte!