Microsoft: Reorganisaties en ontslagen

Heftige dag vandaag. In de ochtend kreeg iedereen bij MS een mail van de CEO Satya Nadella. Vlak daarna gevolgd door een email van onze marketing baas Chris Caposella en Kevin Turner (baas van sales). Er gaan komend jaar 18.000 jobs verdwijnen wereldwijd. Vandaag is begonnen met de 1e 13.000 jobs. Even later een mailtje van Terry Myerson gericht aan heel OSG (dat zijn de engineers die Windows maken) dat alle ontslagen vandaag bekend gemaakt gaan worden en iedereen het voor 11:30 zou weten.

In de auto naar kantoor dacht ik nog, ach, waarom druk maken, kan er toch niets aan doen. Het zijn vooral plekken van Nokia (12,500). En hoe groot is nou de kans dat ik hier last van heb.

Eenmaal op kantoor hoor je wel om je heen dat mensen hun baan zijn kwijt geraakt. Op de gang kwam ik toevallig mijn manager tegen en die zei meteen dat ons team niet getroffen was door de reorg. Dat was ansich wel een opluchting. Vrij snel kregen we al een uitnodigen voor een all hands meeting van ons afdelingshoofd Todd om 12:10.

Tijdens de dag wel steeds meer berichten. Die en die is zijn job kwijt. Die en die ook. Ik werk heel veel samen met het Windows commerciele marketing team en daar zijn behoorlijke klappen gevallen. Vreselijk voor de betrokkenen en eigenlijk gebeurd er deze dag niet veel meer en ben je alleen maar met je collegas aan het praten over wat er gebeurd, of ze nog wat hebben gehoord. Sommige collegas hun partner werken ook bij MS en daar is het ook super spannend, Alle afdelingen en op alle levels zijn er dus mensen hun baan kwijt geraakt.

Wat gebeurd er hier dan precies als dit gebeurd voor een persoon? Dat kan verschillen. Het volgende heb ik gehoord: Je bent formeel nog in dienst tot 15 september (je krijgt je bonus nog uitbetaald en op 31/8 vesten er nog aandelen, dus dat pak je mee) je krijgt 2 weken salaris per jaar dat je in dienst bent geweest als ‘gouden handdruk’ en je mag nog solliciteren op extern beschikbare jobs bij MS. Vanaf zondag is toegang tot gebouwen en MS netwerk afgesloten, laptop moet ingeleverd worden etc. (wow!)

Ik heb ook verhalen gehoord dat men dat niet krijgt, geen idee of dat waar is of niet. De mensen die ik persoonlijk heb gesproken hadden de package die ik hierboven beschreef.

Als ik persoonlijk was geraakt dan had ik dus per 15/9 geen job meer gehad en vervalt het visum ook, je moet dan binnen 30 dagen (meen ik) het land dus ook verlaten omdat je geen geldig visum meer hebt. Dat is best heftig als je je realiseert dat je nu gewoon mazzel hebt gehad je job nog te hebben.

Het is niet helemaal duidelijk hoe de selectie is gedaan wie wel of niet is ontslagen. Het lijkt redelijk willekeur en men krijgt niet uitgelegd in de exit gesprekken wat precies de reden is. (het is niet persoonlijk, je rol vervalt en jij bent toevallig de persoon die die rol vervult, vergelijkbaar met hoe het in NL gaat). Sommige mensen hebben volgens mij toch een redelijk essentiele rol en unieke kennis die ik nog niet zo 123 op een andere plek van de organisatie beschikbaar zie.

Voor diegene die hun job nog hebben kan het ook zomaar zijn dat ze ineens voor een andere manager werken en een andere plaats in de organisatie, dus er wordt ook meteen gereorganiseerd.

Nou werk ik hier op een contract waar je sowieso per 2 weken kunt opzeggen en MS je ook kan wegsturen zonder opgaaf van reden (work at will).

Tijdens onze all hands werd wel verteld dat de Windows organisatie ervoor heeft gekozen in 1x alle ontslagen bekend te maken en er dan mee klaar te zijn. Sommige delen van de organisatie gaan dit verspreid over 6 maanden doen (en hopen dat er dan meer natuurlijk verloop is zodat er minder gedwongen ontslagen zijn) Ik persoonlijk denk dat het voor de gemoedsrust beter is de 1e methode te kiezen (maar dat is makkelijk gezegd als je je baan nog hebt).

Lastig voor een hoop mensen (ook voor de managers die mensen moeten ontslaan)

Ik hoop voor mijn vrienden en kennissen die impacted zijn dat ze snel wat anders kunnen vinden. Ik realiseer me dat ik geluk heb gehad. Op naar de volgende.

Comments

Comment by Wim Hoek on 2014-07-17 23:29:50 +0000

Dit is een van de mindere kanten om in Amerika te werken.

Gelukkig voor jou weet je nu direct, dat je er niet bij zit.

Heftig verhaal Matthijs! Ik ben blij voor jou en je familie dat je niet persoonlijk wordt geraakt door deze reorganisatie.