Wat doe je nou eigenlijk?

Die vraag krijg ik nog weleens. Wat doe je nou eigenlijk bij Microsoft. Dat is eigenlijk wel een goede vraag en vraag ik me ook wel eens af.

Even terug naar toen ik begon hier in de US. Ik ben aangenomen als Product Marketing Manager voor Windows Phone en richt me op enterprise ontwikkelaars. Ondertussen zijn er wat reorganisaties achter de rug en is ons team (en groep) verantwoordelijk voor zowel Windows Phone als Windows. Ik val in de Store en developer marketing groep onder Todd Brix. Hij is verantwoordelijk voor het draaien van de Windows Phone en Windows Store (en dat is echt bizar complex ben ik ondertussen achter) en hij is verantwoordelijk voor developer marketing. Dat doet ons team, mijn manager Emilio is verantwoordelijk voor dit stuk. Heel Windows Marketing valt tegenwoordig onder Tony Prophet en alle engeneering voor Windows, Windows Phone, embedded, IoT en Xbox onder Terry Myerson. We werken vanuit ons team heel veel samen met dat gedeelte van de organisatie.

Mijn team doet best veel; ‘dev center benefits’, app studio, events zoals BUILD doen we ook zelf maar de meeste events gebeuren door DPE (en wij zorgen voor het geld). We doen content zoals de jumpstarts en Inside Windows op Channel9.

Ik zorg ervoor dat in al die werkzaamheden Enterprise ook de juiste aandacht krijgt.

Daarnaast doen we in ons team ook research naar developers. Wat beweegt een developer nou, wat voor type developers zijn er en wat is de juiste manier om ze aan te spreken zodat we ze geinteresseerd krijgen in Windows development. Daarvoor hebben we zogenaamde persona’s gemaakt. Als je een paar miljoen developers hebt is het lastig in te schatten wat die allemaal willen, personas is een soort ‘voorstelling’ van een grote groep developers. Dus elke keer als je een keuze moet maken of beslissing moet nemen denk je; ‘wat zou Robert willen of wat zou Ravi willen’. Veel ontwikkelteams binnen Microsoft gebruiken dit model ook. Ik heb ervoor gezorgd dat er ook een Enterprise Developer persona is (Robert). Uiteraard bezoek je dan ook wel eens conferenties van de concurrent zoals de Samsung Developer conference.

We hebben een developer messaging framework gemaakt in het team, ik heb die voor de enterprise developer gemaakt. Daar staan de verschillende aandachtspunten in die wij als Windows Marketing groep belangrijk vinden, andere afdelingen zoals de developer evangelisten en andere marketeers gebruiken dit Framework om de juiste toon in nieuwsbrieven, advertenties en andere marketing uitingen te gebruiken.

We zijn ook verantwoordelijk voor content (zoals de Jumpstart) zodra we publiek gaan met informatie.

1 onderdeel waar ik nu enorm veel tijd aan besteed is ‘Inbound product management’. Dit doe ik samen met een collega en wat we doen is als eerste uitvinden wat engineering precies aan het maken is (Windows 10) wanneer welke onderdelen er zijn, hoe zeker is het dat bepaalde functionaliteit echt in het product terecht komt (er veranderd regelmatig wat) en wanneer kunnen we over welke onderdelen gaan communiceren.

Dus disclosure planning is hier ook onderdeel van. Als we weten dat op tijdstip X het vrij zeker is dat functionaliteit Y ook echt in het eindproduct gaat komen dan is het handig om dat als onderdeel van de aankondiging te gebruiken. Vaak willen we was over iets praten als het ook ‘actionable’ is voor de ontwikkelaar. Dus je moet ook goed weten wanneer het platform, de SDK en de ontwikkel tools beschikbaar kunnen zijn. Dan heb je weer de afhankelijkheid met een versie van het OS (het zijn allemaal rijdende treinen op dit moment).

1 van de dingen die ik maak zijn zogenaamde ‘pitch decks’. Dit zijn presentaties die worden gebruikt om klanten en partners (onder NDA) te kunnen vertellen wat onze plannen zijn voor Windows 10 en waarom wij denken dat zij ook enthousiast moeten zijn.

Ook zorgen wij vanuit ons team voor materiaal wat andere teams kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld in events zoals Teched en de interne MVP summit.

Wat wel leuk is dat je nu steeds een bepaalde slide voorbij ziet komen die ik heb gemaakt.

image

Dit is denk ik de 4e versie van de slide. Samen met mijn collega Cliff is hij eigenlijk tot stand gekomen. Ik zal nog wel eens zoeken of ik de oude versies kan vinden om te laten zien hoe je uiteindelijk tot deze versie komt.

Wel cool als je andere collega’s deze slide (of een versie daarvan) ziet gebruiken. Hier zie je Kevin Gallo (hij is verantwoordelijk voor het Windows 10 developer platform) de slide ziet gebruiken. Ook Joe Belfiore heeft hem al gebruikt.

clip_image004

Maar op dit moment ben ik heel druk rondom Windows 10, wat wordt er precies gemaakt maar ook of er nog bepaalde scenario’s missen. Als we een bepaald verhaal willen vertellen zijn alle onderdelen die daarvoor nodig zijn er dan ook en we helpen het productteam dus om de juiste prioriteiten te stellen. Dat is echt lastig want alles is belangrijk maar niet alles kan gedaan worden voor release.