Bescherming tegen Identity Theft en Creditcard fraude

Bescherming tegen Identity Theft en Creditcard fraude/skimming, daar hoor je hier in de US best veel over. Ze waarschuwen steeds dat je moet oppassen dat je ‘Identity’ niet wordt gestolen, dus wees voorzichtig met je persoonlijke informatie. Vooral je Social Security Nummer (SSN) moet je goed beschermen. (En die moet je echt overal opgeven bji aanvragen lening, credit card, hypotheek etc)

Zelfde geld voor gedoe met je creditcards, die gebruiken we echt overal. De reden (naast dat je cashback krijgt voor het gebruik) is ook dat het niet je eigen geld is wat wordt gestolen als er misbruik wordt gemaakt van de kaart. Als je je debitcard gebruikt (zoals we altijd deden in NL) dan is het je eigen geld. De creditcard maatschappijen beschermen tegen misbruik en vergoeden je dan ook als er wat gebeurd.

Nou heb ik ‘pas’ 2x nieuwe kaarten gekregen. 1x van FirstTech en 1x van American Express. Nu moeten we weer nieuwe kaarten bestellen. In de cafetaria van MS worden bepaalde payment terminals gebruikt waar je met je bankpas of creditcard kunt afrekenen. Die worden allemaal beheerd door een 3e partij. Nu bleek dat al die terminals besmet waren met malware. Het beheer systeem van deze 3e partij was gehacked en via die manier werd op alle betaal terminals ‘afluister’ software geinstalleerd. Dus alle kaarten die op deze machines zijn gebruikt moet je dus vervangen (San heeft hier ooit ook een keer betaald)

Daarnaast kregen we net bericht dat vorig jaar onze healthcare provider (Premera) gehackt is en dat van al hun leden persoonlijke informatie is gestolen:

The attackers may have gained unauthorized access to member information which could include name, address, phone number, date of birth, Social Security number, member identification number, email address, and claims information, including clinical information. For members who may have had a prior policy with Premera as an individual (not through their employer), the Premera system may also have contained personal bank account information.

Dat is dus serieus! Naast de privacy (claims en clinical information) dus ook je SSN etc. Eigenlijk hebben de boeven nu informatie om op hun naam leningen af te sluiten etc.

Gelukkig kregen we meteen gratis 2 jaar Identity Theft service aangeboden. Dit zijn diensten die automatisch checken of er iets op je account gebeurd. Ik had dit ook al via onze rechtsbijstand verzekering, maar deze dienst biedt het ook aan voor Sandra en Lisa.

Elke keer als er dus een lening wordt aangevraagd, of een creditcheck wordt gedaan krijg je meteen een waarschuwing. Geeft toch een beetje een gerust gevoel.

We gebruiken mint.com om alle transacties op te halen van de verschillende banken en creditcard bedrijven om een overzicht te krijgen van onze financiele situatie maar ook om in de gaten te houden of er geen gekke transacties zijn. Via een centrale plek is makkelijker dan alle verschillende sites af te moeten struinen.

Comments

Comment by Remco on 2015-03-17 23:40:26 +0000

Hou er rekening mee dat de credit monitoring alleen een waarschuwing geeft, iemand met gestolen gegevens kan dus nog steeds rekening openen. Het kan dagen soms weken duren voordat de monitoring service jou de notificatie stuurt. Je hebt een optie om gratis een 90 dagen Fraud Alert aan te zetten waarmee jij gebeld wordt door de bank indien een nieuwe lening oid wordt geopend. Zonder jouw toestemming gebeurd er niets. In het uiterste geval kan je een 7 jaar “lock” aanzetten, maar dan moet je bewijzen dat je identity gestolen is en dat je identity “compromised” is.