Welke job ga ik nu doen?

Ik zou nog uitleggen wat voor werk ik nou precies ga doen in de US. Ik ga in het Windows Phone team werken als Product Marketing Manager. Dat zegt nog steeds helemaal niets natuurlijk :)? Ik kom in het team te werken wat verantwoordelijk is voor alle marketing richting ontwikkelaars en verantwoordelijk is voor de Windows Phone Store (dus waar je apps kunt downloaden en kopen). Dit team zorgt ervoor dat ontwikkelaars weten hoe ze apps moeten bouwen voor Windows Phone en dat uiteraard ook gaan doen. Dat doen ze nu in samenwerking met vooral DPE de afdeling waar ik nu voor werk. Dat is ook waarom ik dit team al heel goed ken. Ik heb er vanuit mijn huidige baan enorm veel mee te maken. Ze zorgen er vooral voor dat ik de juiste content/presentaties/demo’s en tools heb om mijn werk als evangelist richting ontwikkelaars te kunnen doen.

Wat mij nu gevraagd is om in dit team te gaan doen is het verhaal te ontwikkelen rondom het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties. Windows Phone is een heel mooi toestel, voor zowel de consument maar ook voor de zakelijke klant. We hebben een prachtige office integratie, hele goede mail en kalender, het is een heel veilig toestel (heel belangrijk voor de zakelijke markt) maar je kunt voor Windows Phone dus ook heel goed zakelijke applicaties maken. Apps die interne bedrijfssystemen veilig ontsluiten en de zakelijke gebruiker kunnen helpen beter zijn of haar werk te doen als ze onderweg zijn. Deze content is er nog niet en die moet ik dus gaan ontwikkelen. Dat doe ik dan in overleg met DPE, EPG (ons groot zakelijke markt afdeling) en Services (onze consultants). Zal wel even wennen zijn dat ik dan de focus voor heel de wereld moet hebben i.p.v. alleen Nederland en wellicht een stukje West Europa zoals nu.

Het grote voordeel van Nederland is dat we ten opzichte van de rest van de wereld best voorop lopen met zaken zoals ‘het nieuwe werken’ waardoor mobiele scenario’s veel relevanter en noodzakelijker zijn. Er zijn hier dus veel partners en bedrijven die hier al mee bezig zijn. Gelukkig ken ik veel van deze partners (zoals mijn oude werkgever e-office) en kan ik mooi contact met ze houden om mijn ideeën te toetsen en van hun te horen wat ze nodig hebben van Microsoft om succesvol te zijn op dit gebied :)

De officiële vacature staat trouwens hieronder:

Sr. Product Marketing Manager
Windows Phone Developer Experience
Standard Job Title: Sr. Product Marketing Manager
Job Category: Product Management
Location: WA – Redmond
**Product: Windows Phone
Travel Required: 1 week /month
Division: Mobile Communications Business

Do you want to be at the epicenter of one of the most critical areas for Microsoft? Do you want an opportunity to shape the strategic direction of Windows Phone and its developer platform? Do you enjoy intellectual challenges, passion for technology and thrive by being part of new business opportunity? We’re looking for an exceptional senior technical marketer to shape the future of the Windows Phone developer ecosystem. You will be part of an amazing journey that will end when we achieve the best app ecosystem and the most loyal developers of any mobile platform. All of the traditional product management responsibilities for the developer tools, application platform, breadth outreach, developer marketing and field enablement fall on this team. We are a fast pace group full of talent a passion and we are looking for someone who lives and breathes developers, someone who can engage and lead our developer community outreach efforts.

Your key responsibilities will include:

 • Build, launch and maintain our enterprise development value proposition, positioning in partnership with DPE and EPG.
 • Engage and communicate effectively to enterprise developers the capabilities of Windows Phone as a viable enterprise developer platform.
 • Partner with EPG and our sales resources and enable operational excellence for the field teams to execute customer engagements, as well as tactical field level marketing related to promoting developers and their applications
 • Be a core team member driving and executing our enterprise developer evangelism efforts in partnership with DPE and EPG.
 • Track and manage reporting out of performance of our community engagement metrics relative to goals
 • Dynamically represent Microsoft and the Windows Phone platform at public events and speaking opportunities with the developer community.

As a qualified candidate you will have to be able to demonstrate:

 • A keen empathy and clear passion for developers and developer platform technology and tools.
 • Very strong, proven and high stakes cross-group collaboration and launch/marketing project management skills
 • Deep technical software product knowledge and education coupled with a deep personal or vocational understanding of the developer audience. - Proven ability to build, document, implement and measure progress against integrated marketing plans
 • Substantial experience in effectively partnering with, supporting and equipping a sizeable globally-scoped sales and field marketing organizations to land marketing strategies and achieve sales goals.
 • Strong communication skills: you should be a clear, concise and direct communicator (written & verbally), with the ability to actively listen and effectively articulate your point of view and successfully influence and collaborate with others.
 • This is a totally unique opportunity for an experienced, entrepreneurial and technically passionate leader to own our developer community outreach efforts.

Professional Qualifications:
The preferred candidate will have an MBA, a CS/EE undergraduate and at least 5-7 years of experience in product management/marketing in sector-leading organizations whose success depends upon developer platform adoption with a proven track record of formulating and driving marketing strategy, business management, and field sales execution campaigns through multiple channels and global geographies.

Een ander onderdeel van het werk zal dus ook zijn om nog steeds veel te presenteren. Dat zal zijn op onze conferenties zoals TechEd over heel de wereld :) maar ook bij klant bezoek van onze klanten op campus. Dit zijn zogenaamde Executive Briefings waarbij belangrijke klanten en partners in een aantal dagen bij ons op campus bij worden gepraat over onze strategie. Daar komt het onderwerp mobiel development heel vaak voorbij dus daar zal ik ook regelmatig moeten komen opdraven. Ik hoop dan ook weer veel Nederlandse collega’s tegen te komen uiteraard.

Al met al een uitdagende functie en gelukkig veel contact met klanten en collega’s van andere afdelingen. Ik kijk er naar uit om te beginnen in ieder geval.

Comments

Comment by Marco on 2013-03-24 20:12:03 +0000

Hallo Matthijs,

als volger van je op twitter en trouw Microsoft kant (en early adopter) wens ik je veel succes met deze mooie baan!

met groet,

Marco

Comment by Thierry Lammers on 2013-03-24 20:43:47 +0000

Hey Matthijs,

Ik vind het onwijs stoer dat je de stap maakt. Ik hoop van harte dat we nog een keer (of meer) verder sparren over enterprise mobility! Dus als je je verveelt hoor ik het wel 🙂

Groeten,

Thierry

Comment by Rob on 2013-03-24 21:34:58 +0000

Dag Matthijs,

Als volger van je op Facebook en early adopter van Windows Phone (nu in het trotse bezit van een gele Lumia 920) wens ik je veel succes en geluk in the States en hoop ik nog veel goeds van je te mogen horen op Windows Phone gebied. Laat de zakelijke gebruikers maar goed weten dat Windows Phone het enige echte juiste mobiele platform is ! Succes!

Comment by Ronald Harmsen on 2013-03-25 10:20:44 +0000

Hoi Matthijs, veel plezier op je nieuwe job! Uit de omschrijving en je eigen toelichting lijkt het een enorm leuke uitdaging.

Ik blijf je blog en twitter verkeer volgen… leuk om te lezen hoe je alles ervaart.

Groeten Ronald

Comment by chris van Zadel on 2013-04-02 18:15:01 +0000

Veel succes.

En aangezien 1 van mijn bedrijfjes phone 8 business productivity apps gaat bouwen, spreek ik je wellicht nog wel.

en uh, niet teveel bij canlis eten he? 🙂

groeten,

Chris

Comment by Matthijs Hoekstra on 2013-04-02 18:18:39 +0000

echt waar? Interessant. Ben benieuwd naar welke scenarios. Mail maar naar mahoekst@microsoft.com