Social Security Nummer aangevraagd

Een belangrijke stap hier in de US om te nemen is het regelen van een SSN nummer. Zonder deze kun je geen auto kopen, geen verzekering afsluiten geen creditcard aanvragen, geen telefoon abonnement afsluiten etc.

WP_20130510_001

Vandaag ben ik dus bij het Social Security Administration gebouw geweest in Bellevue. Ik had het advies van Wendy gekregen om daar vroeg te zijn anders sta je achteraan een gigantische rij. Dat was een goede tip. Ik was er om 8:20 (kantoor opent om 9:00) en stond als 2e in de rij. Binnen gekomen kun je via een touchscherm aangeven wat je komt doen (SSN aanvragen) en je krijgt een briefje met een nummer. Er wordt dan omgeroepen wie er aan de beurt is (net als bij ons in NL). Ik was meteen aan de beurt en werd door een dame geholpen. Er werd meteen gewaarschuwd dat het strafbaar is verkeerde informatie door te geven etc en of ik dat begreep, Yes. Daarna mijn paspoort gegeven en een ingevuld S5 formulier. Belangrijk is het I94 form in mijn paspoort (bewijs dat ik in de US mag zijn/blijven). Toen werd mij nogmaals gevraagd of ik alle informatie naar waarheid had ingevuld en dat mijn antwoord ‘gerecord’ zou worden. Nogmaals Yes gezegd.

Gegevens gecontroleerd en verbeterd (mijn handschrift is erg slecht of ze kunnen niet lezen Smile) en voila klaar. Echter dacht ik dat ik meteen het SSN nummer zou krijgen. Nou nee. Dat wordt dus binnen 10 dagen opgestuurd. Aarggh, dan kan ik nu dus nog niets regelen. Gelukkig kreeg ik de tip dat ik maandag in downtown Seattle naar het Social Security Administration gebouw kan gaan om daar het SSN nummer te halen (krijg je op een papiertje) je pasje komt gewoon via de post. Dus rijbewijs ophalen kan nu ook nog niet Sad smileen dit weekend dus ook geen auto kopen.

De reden waarom je trouwens pas na 10 business days na binnenkomst in de US hier aan moet kloppen komt omdat het zo lang duurt voordat de gegevens van Homeland Security doorgevoerd zijn in de systemen. Als je eerder gaat en je staat nog niet in het systeem dan kom je op een ander stapel en wordt je ‘gechecked’ dit kan zo maar 3 – 6 weken duren. Vandaar het advies altijd 10 business days te wachten voor je je SSN aanvraagt (en ja er zijn collegas die eigenwijs zijn en heel lang moeten wachten daardoor, 1 zelfs 3 maanden).

SSN is trouwens wel iets wat je geheim moet houden. Identity Fraude gebeurd hier regelmatig en het niet geheim houden van je SSN is 1 van de redenen dat dit gebeurd.

Maar goed, weer door 1 van de proces hoepeltjes gesprongen. Ik moest trouwens wel erg lachen om dit bordje bij de ingang:

WP_20130510_002

Je vraagt je meteen af of het dan wel mag als ze niet aan het werk zijn Winking smile

Comments

Comment by Bas van de Sande on 2013-05-10 13:54:46 +0000

Hoi Matthijs,

ik lees je avonturen met veel plezier. Erg leerzaam.

Keep on posting!!

Bas

Comment by Randy on 2013-05-26 02:26:17 +0000

Eigenlijk wel apart he: Je kunt niets, ik herhaal -niets-, geregeld krijgen zonder dat nummer af te geven, maar je moet het wel geheim houden.