Lisa’s eerste dag op school

Vandaag heeft Lisa haar echte eerste dag op school gehad. Dinsdag hadden we een half uur kennismaking. Mocht ze in haar klas rondkijken en moest ze via een ‘scavenger hunt’ allerlei opdrachtjes doen zoals haar tafeltje met haar naambordje vinden. Haar kastje waar ze haar jas op moet hangen, de wastafel, het buro van haar juf etc. Heel leuk. Grappig ook om te zien hoe fanatiek sommige ouders dan zijn en het bijna voor hun kind doen ipv het kind zelf alles te laten ontdekken.

WP_20130903_09_53_31_Pro

Sandra had al een hele lading spullen gekocht (school supplies), die werden op een tafel verzameld en worden gedurende het jaar gebruikt door de juf. Denk dan aan potloden, pritstiften, verf, doos met zakdoekjes, krijtjes, schaartje etc.

Lisa zit in de Kinder-Garten (dat is in NL groep 2). Ze zit in de zogenaamde PM klas, ze gaat dus maar halve dagen naar school. We hebben haar op de wachtlijst staan om hele dagen naar school te kunnen gaan. Ze gaat Maandag, Dinsdag, Donderdag en Vrijdag van 12:25 tot 15:40 naar School. De ochtendklassen gaan 5 dagen in de week maar iets korter. Komt dus neer op 13 uur in de week.

WP_20130905_002WP_20130905_003WP_20130905_008

Wegbrengen ging prima, het was gelukkig niet zo druk. Lisa moest buiten even wachten tot de juf kwam. Die haalt eerst de kinderen van de schoolbus op en dan lopen ze achter elkaar aan in een rijtje de school binnen. Lisa kan ook met de schoolbus, die vertrekt hier iets verderop maar we hebben haar verteld dat ze eerst maar moet wennen. Toen ze zei dat ze nu al gewend is en morgen met de schoolbus wil heb ik haar maar verteld dat mama ook moet wennen en nog niet zo ver is om Lisa alleen met de schoolbus te laten gaan J

Lisa ging de klas in, konden ze de jas zelf in hun kastje ophangen en op haar tafeltje lag een briefje met haar naam, die moesten ze als eerste inkleuren. De papa’s en de mama’s hadden even de tijd om een foto te maken en konden toen vertrekken. Lisa zit in de klas met nog 9 andere meisjes en 5 jongens. Dus 16 kinderen totaal. Dat blijft ook zo de rest van het jaar. In NL was Lisa begonnen met 20 kinderen en aan het einde van het jaar waren dat er 30.

Aan het einde van de dag werden de kinderen naar buiten begeleid. San stond voor de school te wachten. Lisa had een hele berg papierwerk bij zich, ze moet een groter rugzakje want die kon niet meer dicht. Ze had het reuze naar de zin gehad. De juf had een verhaaltje voorgelezen, ze hadden buiten gespeeld, ze heeft volgens ons gekleurd etc. Dus super vrolijk en blij en ze wilde savonds meteen weer naar school J

Maar goed, er kwam dus ook weer een berg papierwerk weer mee. Weeeer dezelfde dingen invullen zoals de naam van de parent, het email adres etc. Een student information update form. Een emergency notification card (hadden we ook al een paar keer ingevuld). Een classroom volenteer jobs form. How I get home from school formulier. Gegevens voor de classdirectory.

We moeten ook spul verzamelen voor een emergency kit. Daar moeten dingen voor het kind om ze 72 uur tevreden te kunnen houden in geval van nood. Fotos en briefjes van de familie, warme muts, zaklamp etc. Das toch wel iets anders als in NL J Hoeveel eten stop je daarin in voor 72 uur? Ik heb echt geen flauw idee.

We hadden ook nog een pak papier met allerlei dingen hoe die werken in haar klas. Een weekschedule, wat voor kleren de kids aanmoeten, oh ja, ook een paar headphones voor de computers (er staan een stuk of 6 pc’s in de klas). De juf heeft uiteraard een beamer aangesloten op de computer. Een Visualiser (kun je iets onder leggen en projecteren op het scherm). Best modern allemaal. Er staan instructies in hoe je je kinderen op school moet afzetten en ophalen. Wat je moet doen als je te laat bent of je kind ziek is etc.

Ze hebben ook nog zoiets als ‘Star of the week’. Dat is een ‘heel belangrijk’ onderdeel van het jaar kinder-garten stond er in de brief. ‘It is a time for us to celebrate your child and his/her family’. De hele week is het kind dus even het middelpunt. Op maandag moeten ze een ‘all about me’ poster meenemen met daarop fotos van de familie, mooi versierd etc. Dinsdag mag het kind haar favoriete boek meenemen (die je daarna kunt doneren aan de klasbibliotheek), donderdag moet je een zakje meenemen met daar 1 – 31 dingen in zodat de kinderen kunnen inschatten hoeveel er in zit en als het eetbaar is kun je het daarna tracteren. (Estimation Day) en op vrijdag mag het kind zijn of haar favoriete speelgoed of stuffed animal meenemen naar de klas en daar over vertellen.

Al met al weer een hoop geleerd. Toch wel weer een stukje anders dan in NL. Gelukkig vindt Lisa het helemaal geweldig.

Comments

Comment by Joost van Schaik on 2013-09-05 22:18:21 +0000

“mama ook moet wennen en nog niet zo ver is om Lisa alleen met de schoolbus te laten gaan” ROTFL!!!!

Comment by Frankwin on 2013-09-05 23:43:30 +0000

Als je op Estimation Day maar 5 dingen mee neemt die eetbaar zijn, dan moeten ze ook nog leren verdelen op school? Of stond er een clausule bij dat het er dan minimaal 16 moeten zijn? 😉

Comment by Barbara Galante on 2013-09-06 04:58:53 +0000

haha ! Dat was idd precies de tekst waar ik ook om moest lachen, geweldig !

Ik lees niets over hoe het met het engels ging/gaat. Ze zit wel in een klas met allemaal engels sprekende kinderen. Stapt ze daar zo makkelijk in alsof er niets aan de hand is ?

En die ‘ emergency kit ‘ ….goh..dat klinkt wel heel amerikaans..alsof ze altijd op het ergste voorbereid zijn. Culture thing I guess..

Leuk verhaal om te lezen !

Groeten.. Barbara

Comment by Matthijs Hoekstra on 2013-09-06 10:20:29 +0000

Barbara, ja ze duikt er gewoon in. Net als bij zwemles. Ze kijkt gewoon wat de andere kindjes doen en doet ze na 🙂