Goede voornemens, afvallen en vriendschappen

Het nieuwe jaar is begonnen en eigenlijk is het gek dat je 1x per jaar goede voornemens maakt. Aan de andere kant het is net even een stok achter de deur om eens stil te staan bij wat je nu doet met je leven en of je daar dingen aan wilt veranderen. Ben er andere jaren nooit zo mee bezig geweest maar dit jaar toch nog wel wat dingen op een rijtje gezet waar ik me de komende tijd mee bezig wil houden.

Afvallen is wel erg cliché maar toch echt nodig. Tijdens de medische check voor de green card werd wel duidelijk dat ik te zwaar ben en de dokter maakte zich ook wel zorgen (niet alleen gewicht maar ook bloedwaarden zijn niet goed). Mijn voornemen is om dit jaar met het 20/20 programma te starten.

Een ander ding waar ik het met Sandra over heb gehad is over vriendschappen. Wij hebben beide eigenlijk hetzelfde ‘probleem’. We handelen enorm veel vanuit de ratio, vanuit ons hoofd en niet genoeg vanuit ons gevoel. Het gaat al een heel stuk beter als een paar jaar terug, de NLP training heeft daar heel goed bij geholpen maar het kan en moet toch nog beter. Wat heeft dat met vriendschappen te maken? Wat we beide merken en vinden waar we niet goed in zijn is het onderhouden van onze vriendschappen die we hebben. Als ik persoonlijk terugkijk merk ik toch een soort patroon dat als ik mensen wat langer ken ik op een of andere manier na een tijdje afstand neem. Ik wist eigenlijk niet zo goed waarom en heb in het verleden op deze manier echt wel relaties laten verwateren.

Nu ben ik van mening dat je in je leven verschillende vrienden zult hebben en dat ook de diepgang van de relaties zal variëren per persoon. Je zoekt meestal mensen op die matchen met waar je staat in je leven, en dat veranderd regelmatig. Dat betekend niet dat je steeds nieuwe vrienden hebt en alle oude aan de kant zet, sommige vrienden ken ik al heel lang, sommige weten alles van je en kan je alles vertellen, ik spreek ze niet super vaak maar je weet wel dat je er terecht kan als het nodig is. Je hebt eigenlijk verschillende ‘levels’ zogezegd, maar er zullen dus wel veranderingen zijn in de mensen om je heen.

Nu we naar de US verhuisd zijn heb je eigenlijk ook in je nabije kring een reset gehad. Je begint hier weer op 0. Nu kende ik gelukkig al wel een aantal mensen dus qua kennissen begin je niet op 0. Na de feestdagen realiseer je je ook dat je eigenlijk best wat mensen om je heen bent gaan leren kennen en waarderen. Maar ik wil niet weer in het oude vervallen en ineens die afstand creëren. Dus toen ik het daar met San over had probeer je toch eens uit te vinden wat dat nou is.

Waar we beide toch wel last van hebben is dat stemmetje in het hoofd wat dan zegt: ‘ja, ze doen maar alsof ze je leuk vinden’, ‘eigenlijk vinden ze je niet zo leuk’, ‘ach op een gegeven moment zijn ze je zat’, ‘ik bel steeds en ze bellen mij nooit dus ze vinden me stom’ etc. Een stuk onzekerheid, ook een soort zelfbedachte ‘zelfbescherming’ zodat je geen ‘pijn’ gedaan wordt als iemand iets zou afkappen. Dat soort dingen. Eigenlijk irrationele gedachten maar het gebeurd toch elke keer weer.

Dus het goede voornemen is om meer energie te steken in de relaties en vriendschappen die we hebben, want ik denk dat het inderdaad zo is dat je energie moet steken in vriendschappen en relaties zodat je die energie er ook uit krijgt. Minder vanuit het hoofd en meer vanuit het hart te leven. En merk je op een gegeven moment dat het niet meer klikt of matched omdat de situatie voor 1 van de kanten veranderd dan is dat maar zo.

Wel spannend, voor zowel mij als Sandra blijft het lastig om ons meer open en kwetsbaar op te stellen naar anderen maar soms zelf ook naar elkaar.

Lastig om dit zo op te schrijven, maar goed we doen het er maar mee Glimlach

Comments

Comment by Kim on 2015-01-15 15:37:31 +0000

ik lees jullie blogs niet altijd direct na publicatie en dan lees ik er meteen een aantal. Vandaar dat ik deze zeer open blog nog niet gelezen had. Super stoer dat je je zo openstelt. Wil hier graag op reageren maar uiteraard gewoon vanuit mijn visie en niet met het idee dat ik de wijsheid in pacht heb want die heb ik uiteraard niet.

Ik denk dat je het programma niet nodig hebt om af te vallen als het in je hoofd goed zit. Zet die knop om, denk aan je gezondheid en bovenal aan je gezin en dan wordt het makkelijker om van de ongezonde dingen die je wil eten nog maar de helft te eten. Als je dat volhoudt zal je merken dat je steeds vaker naar een gezonde variant grijpt. Niet rigoreus al het ongezonde schrappen want dat houdt niemand vol.

Wat betreft de vriendschappen; dat sommige verwateren ligt niet alleen aan jezelf. Een vriendschap is een relatie, dat is geven en nemen en als blijkt dat het alleen nog maar geven is dan moet je je afvragen of het dat je waard is, andersom doen andere dat ook. Daar komt bij dat zodra mensen kinderen krijgen vriendschappen veranderen. Kinderen staan op plek een en vergen veel tijd en energie. Dat is bij ieder gezin zo en daar doe je niets aan. Goede vriendschappen overleven die tropen jaren. En het is wat je zegt, je hebt vrienden … en je hebt vrienden. Laat je waardering blijken aan degene waar je echt om geeft en de rest moet je het gewoon gezellig mee hebben. Zodra een vriendschap echt energie kost klopt er iets niet. Laat het dan maar verwateren