Jaaroverzicht 2014 ziektekosten

Na een jaar kunnen we voor het hele gezin nu goed zien wat we aan kosten hebben gehad aan dokter en andere zaken. We hebben gelukkig een erg goede verzekering waar Microsoft een groot gedeelte van betaald. Ook hebben we praktisch geen gekke dingen gehad qua gezondheid. Sandra en ik hebben een paar kronen laten doen bij de tandarts, dat was eigenlijk het duurste.

Dit zijn de totalen:

Amount Billed: $17037.41
Amount paid by Microsoft  $6173.09
Discounts  $5007.52
Your Responsibility  $5856.80
Total Paid  $12029.89

Het eerste bedrag is wat er totaal in rekening is gebracht door de zorgverleners. Discounts is wat er af gaat via de Premera verzekering. Microsoft betaald een gedeelte (dat is de verzekering zeg maar) dit zijn vooral preventieve dingen zoals je jaarlijkse checkup.

Wij hebben afgelopen jaar dus zelf $5856.80 moeten betalen. Die hebben we vanuit onze HSA gedaan. Dat is een ‘spaarrekening’ waar ik elke maand vanuit mijn bruto salaris in kan sparen, ($4050 per jaar) en MS stopt daar voor een gezin met kinderen een $2500 per jaar bij. Als je dat helemaal opmaakt wordt de rest door MS betaald. nadeel is wel dat je in het begin van het jaar dus op $0 staat, als je dan ineens veel kosten hebt moet je dat dus zelf voorschieten.

Van bovenstaande kosten was $5250 tandarts. Daar hebben we ongeveer de helft van zelf moeten betalen. $6779.89 was dus de rest. Daar zit een grote post medicijnen voor Sandra bij (dikke $300 per maand). Sandra was sowieso een dure tante, $11454 is door haar verbruikt.

Op de website van Premera kunnen we goed zien waar de kosten worden gemaakt:

image

Duurste dit jaar was denk ik de kosten voor een onderzoek van San (ze heeft Crohn, dat moest gechecked worden) dat was voor een uur (wel onder narcose) bij elkaar zo’n $3000. De 3 onderzoeken voor de Green card waren voor ons allen bij elkaar $1800.

Samen gevat, zorg is hier duur! Mijn collega heeft een tweeling en die zijn toen met helikopter naar het ziekenhuis vervoerd en thuis gebracht toen er wat aan de hand was. Die had een rekening van in totaal 1.5 miljoen dollar!! (eigen risico was maar $25 dat dan weer wel Glimlach) en dan te bedenken dat er hier heel veel mensen zonder verzekering rondlopen.

Comments

Comment by Wim Hoek on 2014-12-29 02:10:24 +0000

Het loopt snel op tot enorme bedragen. Ook hier in Nederland. Heeft Sandra geen medicijnen (meer) voor haar Crohn? Die van mij kosten al zo’n 4k in de acht weken. Het maakt het kiezen van je zorgpakket wel iets eenvoudiger. Nog een vrijwillig eigen risico voor wat korting op uw premie? Eh nee, dank u.

Comment by Matthijs Hoekstra on 2015-01-02 19:42:57 +0000

Ja, San heeft nog medicijnen voor haar Crohn, die zijn bijna $400 per maand. Dus dat is sowieso ons hele eigen risico al mee gedekt 🙁