Creditcards

Iedereen weet wel dat Amerika het land van de credit is. Zonder creditscores geen leningen, alleen zonder leningen krijg je geen credit history. Gek cirkeltje waar je in begint. Waar het eigenlijk op neerkomt, is als je kunt aantonen dat je leningen netjes betaald je een betere score krijgt en daardoor minder risico bent voor de banken en een gunstiger lening kunnen geven (of lagere rente) en eventueel een credit card. Heeft ook wel wat, in NL had ik al 15 jaar een hypotheek, nog nooit te laat betaald en ik betaal meer rente dan een nieuwe klant. Hier is het andersom, als je altijd netjes betaald krijg je korting op je rente.

Wat ook wel even wennen is zijn de credit cards. In NL zijn we gewend om alles met je pin te betalen (dat heet hier een debet card). Nu doen ze hier niet aan pin (behalve als je geld uit de automaat haalt) maar bij betalen is het swipe en handtekening, dat zijn ze nu langzaamaan aan het veranderen naar chip en handtekening (nog steeds geen pin).

Iedereen gebruikt hier eigenlijk altijd credit cards of cash en bijna geen debit cards. Het idee is dat als je geskimmed wordt met een credit card het risico voor de bank is (het is hun geld) bij debit card is het jou geld wat je kwijt bent en terug moet zien te halen. Banken doen er ook alles aan om je aan de credit card te krijgen, enorm veel reclame in de bus, daar wordt dan met ‘lage’ rente van maar 17%!! geschermd, of bijvoorbeeld gratis een schuld van de ene creditcard naar de andere kunnen overhevelen.

Ondertussen hebben we zelf wel een paar credit cards genomen. elke laatste dag van de maand betaal ik die allemaal netjes, ook al hoeft het niet, sommige vragen minimaal $35 te betalen en de rest betaal je dan gewoon rente over, vaak begint dat pas te lopen ergens halverwege de maand, maar goed met wat discipline en elke maand netjes betalen, betaal je dus geen rente (ik heb mijn hele leven nog geen cent rente op creditcards betaald). Een van de grote voordelen van creditcards is het zogenaamde cashback (of airmiles sparen bij sommige). Je krijgt dus elke keer wanneer je de creditcard gebruikt geld terug aan het einde van de maand, en dit kan best oplopen. We hebben nu de volgende kaarten:

American Express Blue Cash Preferred Card. Deze kaart geeft 6%!! cash back op alle boodschappen (tot een max van $6000 per jaar). 3% op alle benzine en 1% op de rest van de boodschappen. De kaart kost $75 per jaar maar dat halen we er makkelijk uit.

Amazon credit card (via Chase), deze geeft 3% op alle Amazon aankopen (en via Amazon prime gebruiken we dat toch best veel)

Fidelty Visa, deze kaart geeft 2% op alle aankopen. Dit is eigenlijk de ‘rest’ kaart. Dus als een andere kaart niet meer % geeft of we zijn over het max heen van de boodschappen op de amex dan switchen we.

Firsttech Visa, dit is onze eerste kaart die we hier kregen en geeft 1% terug. Deze kaart gebruiken we bijna niet meer.

Alleen de American Express kost ons per jaar geld (maar dat halen we er makkelijk uit) de rest van de kaarten zijn gratis. Je krijgt bij sommige kaarten zelfs een bonus als je um neemt (die van Amazon was $70 gratis en voor niets).

Blijft een raar systeem, maar als je een beetje oplet kun je er redelijk geld mee besparen. Uiteindelijk betaal je dit uiteraard omdat de winkeliers dit moeten ophoesten en zit het in de prijs van de producten, maar als je het niet doet laat je het geld wel liggen.

Comments

Comment by Joost van Schaik on 2015-05-18 10:37:11 +0000

Ja zo kan ik me voorstellen dat je wel met creditcard wilt betalen ja. Het Amerikaanse equivalent van koopzegeltjes zeg maar

Comment by Rene on 2015-05-18 11:28:21 +0000

Interessante aanpak! Komt me bekend voor ?

Comment by Matthijs Hoekstra on 2015-05-18 12:59:42 +0000

yep 🙂 thanks voor alle tips Rene.

Comment by Dennis on 2015-05-19 00:58:29 +0000

Weer wat geleerd 🙂 Wie weet komt het ooit van pas!