Paspoort vernieuwen

tip: Als je wilt emigreren en je hebt nog tijd om je paspoort te vernieuwen in NL, doen! Het kan hier wel maar is gedoe en erg duur.

Het paspoort van Lisa verloopt in Augustus dit jaar, die van San een jaar later. Dus even gekeken hoe je die kunt verlengen vanuit de US. Je moet naar het consulaat (of naar NL) en daar kun je de aanvraag doen. Er zit een consulaat in San Fransisco en 1 in Vancouver. Vancouver is op rij afstand (3 uur). Dus daar zijn we heen gegaan en meteen een weekend eraan geplakt.

In de basis is het heel simpel. Je vult een aanvraag formulier in voor het paspoort wat je wilt verlengen, je maakt een afspraak op het consulaat. Je moet pasfotos laten maken (NL versie), dit kan ook in Vancouver, adres en bedrijf staan op de site. Ze waren om 9:30 open op maandagochtend. Je huidige paspoort, visum of green card meenemen en niet onbelangrijk bleek, geboorte akte van je kind (om te bewijzen dat ze wel echt je kind is). Ook heb je een prepaid geaddresseerde fedex express envelop nodig (hebben we in Vancouver gekocht) en deze kan het consulaat gebruiken om je paspoort naar je op te sturen (hoeven we niet appart heen en weer te rijden) (bij het kopen staat de afzender (consulaat) en jouw adres al op de envelop, consulaat kan deze straks dus afgeven aan fedex en jij kan via track en trace in de gaten houden waar de enveloppe is)

Aangezien we nog terug wilden naar huis in de US hebben we onze paspoorten daar niet achter gelaten maar sturen we die via de FedEx weer op naar Canada wanneer onze nieuwe paspoorten er zijn. Ze maken dan het oude paspoort ongeldig (als je nog een visum hebt laten ze die pagina intact). En daarna worden oude en nieuwe paspoorten opgestuurd naar ons in de US (ook via fedex). Men zegt dat je ook met je green card de grens over kan, maar wij wilde het risico niet lopen en je weet maar nooit of je de komende 3 weken je paspoort toch nog nodig hebt in geval van nood)

Dus we zijn maandagochtend eerst pasfotos wezen maken. Dit kon bij ‘Super Best Art Creation’ op 925 West Georgia Street. Dit is vlak in de buurt van het consulaat, dus je auto parkeren in de buurt en wandelen naar de fotozaak en consulaat kan prima. Fotos maken kost ongeveer $16 per persoon. Daarna naar postnet (op Hornby street) gelopen, ze verkopen daar fedex enveloppen. In Vancouver heb je 1 envelop nodig voor alle paspoorten (via Washington heb je 1 envelop per paspoort nodig). Ook een envelop gekocht om onze paspoorten vanuit de US naar Canada te versturen, aangetekend. Je krijgt meteen een tracking code mee etc. Kosten $40 per envelop dus $80.

WP_20150629_11_03_10_Pro

Bij het consulaat (595 Burrard Street) waren we op tijd aan de beurt. Alle formulieren gecontroleerd en getekend. Bleek dat ze ook het geboortebewijs van Lisa nodig hadden. Gelukkig heb ik die gescanned op onedrive staan en mocht ik dat mailen.San moest de vingerafdrukken doen. Lisa nog niet. Dat mag ze doen als ze 12 is. Lisa haar paspoort is dus ook maar 5 jaar geldig, die van San nu 10 jaar. Ook hier weer betalen: $145 voor paspoort San en $126 voor Lisa (omgerekend naar US Dollars).

Dus dat waren nog best wat kosten voor even vernieuwen, achteraf hadden we dat beter in NL kunnen doen. Ik hoef voorlopig nog niet, wellicht als we in NL zijn volgend jaar kan ik het daar meteen even doen, op schiphol en een aantal gemeenten kan dat tegenwoordig als je niet meer in NL woont.

Totale kosten (zonder overnachting):

  • Tank benzine $50
  • Fedex $80
  • Paspoort San $145
  • Paspoort Lisa $126
  • Pasfotos $32

We hebben een super leuk weekend in Vancouver gehad, leuk appartement via AirBnB midden in China Town. Vancouver is nog steeds 1 van onze favoriete steden. Gaan er snel weer een keer heen. Weer zat ook erg mee dus elke dag lekker buiten geweest.

Update: We kregen de 15e (juli) een berichtje dat de spullen binnen waren op het consulaat. Donderdag heeft Sandra de envelop van FedEx met de oude paspoorten afgegeven aan FedEx hier in de buurt. Maandag hadden we de envelop van FedEx bij de deur met de nieuwe paspoorten. We hebben dus maar een weekend zonder gezeten. De tip is dus om pas de oude paspoorten op te sturen als je bericht hebt gekregen van het consulaat dat de nieuwe binnen zijn.