Bod gedaan op huis

Jawel, de kogel is door de kerk. Vandaag zijn San en ik nogmaals door het huis in Sammamish gelopen om eens goed rationeel naar de dingen te kijken (ipv alleen op gevoel). We zijn vorig weekend ook nog even wezen kijken. De buurt heeft toegang tot een privestrand en dat wilde we wel even zien.

 

WP_20150703_11_36_00_Pro WP_20150703_11_41_01_Pro WP_20150703_11_36_44_Pro

Ziet er prachtig uit en is maar 5 minuten lopen vanaf het huis. Als Lisa wat ouder is zou ze er zo zelf heen kunnen, Zelfs de hond mag mee (behalve op Woensdag en Zondag, dan is de hond niet toegestaan). Het strandje is toegankelijk via een afgesloten hek, je hebt een sleutel nodig, die krijg je via lidmaatschap voor $75 per jaar.

Maar goed, we zijn door het huis gelopen en hebben besloten dat we dit toch echt wel willen. Ook deze week een aantal keer goed doorgesproken wat we nu precies wel en niet willen. Ondertussen ook contact gehad met een paar financiele tussenpersonen. Nou een hypotheek krijgen om een ander huis te kopen is nog niet zo eenvoudig. Zoals ik al eens eerder schreef heb je om de hypotheek te krijgen (en betaalbaar te houden) vaak een 20% down payment nodig. Dit huis staat te koop voor $648.000 en dat betekend dus een aanbetaling van $129.600. Das veel geld, helemaal omdat we net vorig jaar een huis hebben gekocht en daar al ons spaargeld voor bij elkaar hebben moeten schrapen om de 20% down payment toen te kunnen doen.

Dus je denkt, ach, overbrugging ding, net zoals in NL. Niet dus. Ze rekenen hier gewoon alsof je een 2e hypotheek neemt en dat je het 1e huis wilt verkopen is leuk, maar zolang dat niet is gebeurd boeit de bank dat niet echt. Ze gaan op je salaris bepalen of je er nog een 2e hypotheek bij kunt krijgen. Nou na veel wikken en wegen bleek dat dus ook gewoon nog te kunnen….. wow, dik 8x je jaarsalaris aan hypotheek kunnen krijgen… de 2e was dan wel duurder (zo’n 4 procent). Maar dan zit je nog met het probleem van de downpayment. Het 1e huis moet nog verkocht worden om dat geld te kunnen gebruiken op de 2e hypotheek. Zijn ook weer verschillende oplossingen voor. Zogenaamde bridge loan, eigenlijk doen ze een lening op het geld wat je al afgelost hebt (Home equity loan). Vinden ze heel erg duur, wel 6% rente (valt best mee eigenlijk vond ik). Je kunt ook nog je 401K (pensioen) aanspreken om tegen dat potje te lenen om je downpayment te betalen (maar daar zit nog lang niet genoeg in omdat ik pas zo kort spaar voor pensioen).

UIteindelijk heeft de makelaar contact gehad met de verkopende partij en ze staan open voor een bod met voorwaarde van verkoop van het huidige huis. Dit huis staat al enige tijd op de markt en ze willen het graag kwijt. Gevolg is wel dat je niet meer kunt onderhandelen over de prijs. Het idee is dan een bod met 60 dagen om je huidige huis te verkopen en als dat rond is de overdracht van oude en nieuwe huis op dezelfde dag te doen. Wel even regelen dat we nog paar dagen in het oude huis kunnen zodat we tijd hebben om te verhuizen.

Op deze manier hebben we dus geen gekke constructies (die zijn ook nog eens duur) nodig om het huis te kunnen kopen. Laatste voorstel wat we hebben gekregen is 3.5% voor een 7 jaar vaste renten en daarna per jaar variable. 7/1 arm. De 5/1 kost 3.125% (we hebben nu 2.65% voor 5/1 arm). Onze credit score blijkt maar 717 te zijn en bij 720 of hoger gaat er nog eens 0.25% van af. Eens uitvogelen of daar nog wat aan te doen is. Want 2.875% is toch wel een aardige rente en redelijk dichtbij wat we nu hebben. Maar goed, de maandlasten zijn in ieder geval op te brengen.

Nu nog die downpayment. Want verkoop van het huis kost ook geld. Hier in de US zijn de kosten voor de verkoper. Je betaald ongeveer 8% kosten. 6% aan makelaarskosten. 3% voor de verkopende en 3% voor de kopende makelaar en bijna 2% aan belasting. Als we het huis voor rond de $600.000 willen verkopen zijn dat dus $48.000 kosten. pffft, gewoon weg. Moet je je huidige hypotheek aflossen en dan ook nog genoeg hebben om de 20% voor het nieuwe huis te doen.

Nou blijkt ook nog dat als we dit huis verkopen we waarschijnlijk niet de prijs krijgen die we eroor hebben betaald. Daarnaast hebben we ook nog wel wat uitgaven gedaan om dit huis naar de zin te maken. Gordijnen, blinds, French doors voor de studeerkamer en net een airco. Als je het allemaal opteld is het echt veel geld wat in het niets verdwijnt. Maar goed, we hebben net genoeg om dit te kunnen doen en kunnen dan ook nog normaal eten ;). We doen gewoon zuinig aan en in de loop van de tijd sparen we weer wat bij elkaar en gaan dan de verschillende projecten in het nieuwe huis doen als het allemaal lukt.

Maar wat nu verder? Dit huis moet in de verkoop. Tot het moment van ‘closing’ is er ook geen garantie dat we het andere huis krijgen. Als over 2 weken iemand langskomt die zegt, joh, we betalen de vraagprijs van het andere huis zonder voorwaarden dan kunnen de verkopers ons bellen en vragen om een tegenbod. Dus erg spannend allemaal en ook best stresvol. Financien rondom hypotheek is niet echt leuk om uit te zoeken maar zo belangrijk, het gaat om heel veel geld en een hypotheek zit je lang aan vast, dus het moet allemaal wel kloppen. Lang leve Excel om de boel op een rijtje te krijgen en zo te kunnen beslissen wat wel en niet kan. We weten nu ook wat de minimale verkoopprijs moet zijn van het huidige huis om dit allemaal nog normaal rond te kunnen breien.

We denken als dit lukt dat we lang in dat huis kunnen wonen. Dat San zich er gelukkiger gaat voelen. Lisa is nog steeds niet heel blij dat we misschien gaan verhuizen maar snapt ook wel waarom we dit doen en dat ze haar op de nieuwe school vast weer aardig gaan vinden (want ze is bang dat dat nu niet zo zal zijn) en dat we inderdaad weer nieuwe vriendjes moet maken (voor de zoveelste keer in korte tijd). San voelt zich schuldig dat voor haar gevoel door haar we zoveel geld kwijt raken, jammer maar gelukkig lijkt het erop dat we het ons kunnen veroorloven.

Dus spannende tijden de komende tijd,

 

Comments

Comment by Marijke on 2015-07-07 14:22:04 +0000

wauw wat een dapper besluit! Ik snap dat het allemaal onwijs spannend is ja. Maar het klinkt goed doordacht en je hebt altijd goed met geld kunnen omgaan. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit een goede keuze is. En.. Het huis is prachtig!! Ik de k dat jullie je keuze om weer te willen verhuizen echt wel op de goede gronden hebben gestoeld. Je gelukkig voelen, dichtbij je netwerk en vrienden zijn, dichterbij je werk dus meer echte tijd voor jezelf en je gezin overhouden, een plek waar je 10 jaar kunt en wilt blijven zijn belangrijke en bepalende factoren. (Jaja, het ene nadeel is dat het niet in NL is, maar eigenlijk heb ik dat inmiddels echt wel geaccepteerd, dus dat argument mag in de prullenbak ❤️). Kortom, good for you! We duimen dat je positieve ontwikkelingen zult mogen ontvangen. Trouwens, elke dag je wens hardop uitspreken en zo de kosmos insturen schijnt te werken heb ik me laten vertellen…. Baadt het niet dan…. ?

Dikke zoen!

Marijke

Comment by Nga on 2015-07-08 06:27:46 +0000

Hi Matthijs, San, wow wat spannend allemaal. En ik leef helemaal mee met jullie…want verhuizen tja daar zijn wij ook erg “goed” in geworden 😉 Wij gaan ook weer verhuizen (de 4e in twee jaar tijd). Hopelijk valt alles mee en gaat het allemaal lukken…en wonen jullie in het droomhuis bij het strand…en what happens happens. Succes! xxx Nga

Comment by Matthijs Hoekstra on 2015-07-08 08:01:49 +0000

Thanks Nga, ja voor ons ook 4e keer in 2 jaar. Maar net zoals bij jullie moet je doen waar je uiteindelijk gelukkig van wordt. Succes met jullie move back naar Australie.