Ons huis staat te koop

Donderdagavond is officieel ons huis in Bothell op de markt gekomen en staat dus te koop. Zaterdag en Zondag is er open huis. Van 10 tot 6 kunnen mensen langskomen om te kijken. De rest van de tijden in principe ook wel maar dan wordt Sandra eerst gebeld en heeft dan de tijd om het huis aan kant te maken en weg te gaan met Lisa en de hond.

WP_20150717_16_56_11_Pro

Maar goed, er staat een bord in de tuin. Het huis staat in MLS, dat is het systeem wat alle makelaars gebruiken en ook waar de klanten van de makelaars mail abbonementen op hebben zodat als er een huis op de markt komt volgens hun zoekcriteria krijgen ze automatisch bericht.

Lilian onze makelaar heeft het huis helemaal ingericht volgens hoe zij denkt dat mensen het willen zien. Er zijn andere meubels gehaald zoals andere barkrukken, andere nachtkastjes, andere kussens, nieuwe schilderijen, zeeschelp en toestanden op de badkamer etc. Hier kun je de fotos van het huis vinden.

05

Er staan ook folders als je het huis binnenkomt. Er staat een mandje met wat drinken en versnaperingen voor de bezoekers etc. De makelaar heeft goed haar best gedaan (nee geen appeltaart bakken elke dag). Het idee is dat binnen 10 dagen een goed bod moet komen anders eventueel met de prijs zakken.

WP_20150718_22_31_00_Pro

WP_20150718_22_30_39_Pro

De dinsdag nadat het huis op de markt komt doet ze ook nog een luxe lunch voor de makelaars in de buurt. Daar staat ze een beetje om bekend, het idee is dat de makelaars langskomen het huis meteen zien. Ze hebben allemaal klanten die naar iets specifieks op zoek zijn en het zou zomaar kunnen dat 1 van de makelaars dan denkt, he dit is precies waar een klant van mij om vraagt, laat ik ze even bellen en rondleiden.

Makelaars kunnen dus zelf het huis inkomen omdat er een sleutelbox bij het huis staat. Daar zit de sleutel in en met een speciale remote en code kunnen de makelaars deze openen en de sleutel van het huis eruit halen. Ze weten altijd welke makelaar wanneer de box openmaakt. Onze makelaar krijgt ook meteen een berichtje als de box is geopend en weet dus dat er bezoekers zijn.

Er is ook een fraai filmpje gemaakt van het huis, wel leuk om een stukje video te combineren met de fotos zodat je wat beter gevoel van de layout krijgt. Ze doen hier eigenlijk nooit iets met plattegronden op de sites, schijnt te maken te hebben dat als het dan niet 100% klopt je weer aangeklaagd kunt worden etc.

Wat kost dat nou een huis verkopen in de US? Nou das een stuk duurder dan in NL waar je met een makelaar provisie afspreekt en eventueel nog een rekening voor de foto’s en advertenties betaald. Hier zijn de kosten ongeveer 8% van de verkoopwaarde (ja das voor de verkoper). Bijna 2% is belasting, 6% is provisie waarvan 3% voor de verkopende makelaar en 3% voor de kopende makelaar. Als de kopers geen makelaar gebruiken is de 6% voor de verkopende makelaar (oftewel, als je koopt en geen makelaar gebruikt is niet handig). Nou is het niet zo dat de makelaar dit helemaal krijgt, ze zijn aangesloten bij een bedrijf wat een groot gedeelte van die provisie opstrijkt.

Het stagen wat onze makelaar doet, folders, fotos, filmpjes, plaatsen op de sites etc zit hier allemaal wel bij in.