Huis verkocht

for-sale-sign-soldNou dat ging snel. Beetje druk geweest dus niet eerder de kans gehad om een post te schrijven maar we hebben het huis verkocht. Eigenlijk binnen een week. Zoals ik al eerder schreef is donderdag avond (16 juli) ons huis op de markt gekomen. Het weekend erop meteen een open huis gehad. Zaterdag een stuk of 8 gezinnen over de vloer gehad en zondag weer een berg. We konden dus niet thuis zijn want de makelaars mochten van smorgens 10 tot smiddags 6 onaangekondigd op bezoek komen. Uiteraard het huis helemaal schoon gemaakt. Staging weer klaar gezet. Al het bewijs van de hond verwijderd en een paar dagen op stap geweest met zijn allen. (lekker bij beaver lake aan het water gehangen en savonds bij vrienden).

Maandag ook nog wat lui over de vloer gehad, dinsdag wederom. Lilian onze makelaar kreeg van 1 stel steeds maar weer vragen over de email, dus dat leek veelbelovend. Een ander stel stelde de vraag of eventueel de TV ook over te nemen was (!?). Ja alles is te koop.

Uiteindelijk kregen we woensdag (22 juli) een bod van $593.000 en ze wilden dat ik de TV aan de muur liet hangen. Oh ja, en we moesten voor 9 uur savonds beslissen (we kregen het bod om 6 uur savonds). Nou daar krijg ik jeuk van van dat gepush. Grappig toen ik dit op Facebook poste hoeveel Nederlanders vonden dat we het bod meteen moesten aannemen terwijl mensen hier je voor gek verklaarde als je dat zou doen omdat het het 1e bod pas was en niet eens de vraagprijs werd geboden. Uiteindelijk na overleg met de makelaar een tegenbod gedaan van $599.000 inclusief de tv maar ook dat we het huis 2 weken kunnen huren na de verkoop voor $0 huur. Dit stelt ons in staat om het andere huis de verkoop ook formeel af te ronden, wat schilderwerk laten doen en te verhuizen. Dit hebben de kopers uiteindelijk donderdag geaccepteerd (23 juli).

Het uitbrengen van een bod gebeurde via de telefoon via onze makelaar (vanuit de kopende makelaar) maar uiteindelijk krijg je dat formeel via een document opgestuurd (allemaal gescanned via de mail). Daar staan onder andere dingen in zoals de prijs, de voorwaarden en de ontbindende voorwaarden (contingencies). Ook zit er bij het offer een brief van de bank met daarin een approval voor de hypotheek. Zonder zo’n preapproval wordt er eigenlijk niet eens naar een bod gekeken omdat je dan het risico loopt dat de financiering niet rond komt en met zoveel vraag is dat het gedoe niet waard omdat je dan je huis weer te koop moet zetten etc etc dus eigenlijk accepteert men hier alleen biedingen met een preapproval of cash only). En er zit een copy van een $15.000 check bij. Dat noemen ze “Earnest Money”. Dit geld krijg je als om wat voor reden de koper van de koop afziet (wanneer het niet via de ontbindende voorwaarden is).

Ontbindende voorwaarden zijn de financiën (maar er is al een pre-approval van de bank), een buurtonderzoek en een inspectie van het huis.

Het bod accepteren ging door het tekenen van het document en weer terug opsturen naar de kopers. Die hebben dan 3 dagen om zich te bedenken en het buurtonderzoek te doen. En na de inspectie ook weer een aantal dagen om zich te bedenken en van de koop af te zien. Het is dus taak zo snel mogelijk de inspectie te laten plaatsvinden. De kopers hebben dat gelukkig snel geregeld.

Inspectie

Donderdag 23 Juli is de inspectie geweest. Wij hebben toen we het huis hebben gekocht in April 2013 ook een inspectie laten doen, daar kwamen een aantal kleine dingen uit wat toen allemaal is gefixed. Naast de inspectie wilde deze mensen ook een energie onderzoek laten uitvoeren van het huis (kan de kachel en de airco het huis wel koelen en verwarmen). Nu bleek tijdens het onderzoek dat er buiten een gaslek was bij de gasmeter en dat de verwarming het helemaal niet deed… zucht.. dus alarm nummer van energiemaatschappij gebeld, die waren er in 20 minuten en hebben het kleine lek gerepareerd (totaal geen gevaar voor ontploffing) en de kachel hebben we na laten kijken door het bedrijf wat de week ervoor de Airco had geplaatst een dag later. Uiteindelijk bleek dat een beschadigde draad te zijn, is gebeurd tijdens het installeren van de airco op zolder en dat was dus snel gefixed. Toen konden de kopers de inspectie een dag later afronden. Hoop stress en geregel maar uiteindelijk allemaal opgelost.

Er kwamen 3 dingen uit het rapport wat de kopers gefixed wilde hebben. Dat wordt dan netjes via een formulier opgestuurd (Form 35). De ampere meter in de meterkast moest weg (1 minuut werk want dat ding hangt er los in en wilde ik toch al meehebben). Ze willen een drukventiel op de geiser in de garage gemonteerd hebben (we hebben de bouwer van het huis al gevraagd om dit te doen) en er moest wat op het dakje boven de voordeur gekit worden (dat hebben we de AC mannen laten doen die maandags terug zouden komen om de kapotte draad goed te vervangen ipv alleen te fixen voor de inspectie). Dus dit is nu allemaal rond en geregeld.

We wachten nu af tot al het papierwerk van de kopers rond is zodat we kunnen closen. De ‘appraiser’ is vandaag langs geweest (taxatie), dit moet gebeuren voor de bank die de hypotheek verstrekt omdat ze willen weten of het onderpand wel genoeg waard is voor de hypotheek. Raar is met die pre-approval letter dat je precies kunt zien wat voor hypotheek de kopers nemen, wat is de rente, hoeveel lenen ze en hoeveel wordt er aanbetaald.

De closing date is verwacht op 26 augustus. Dus hopelijk lukt dat allemaal en kunnen we de verkoop afronden.

Formeel is ons huis nu dus ‘pending’ totdat alle papierwinkel rond is. (dat zie je nu ook staan op de websites waar ons huis te koop op staat).

We denken dat het anders inrichten en het stagen van onze makelaar Lilian echt heeft geholpen. Je vraagt je dan wel even af of we niet hoger hadden moeten zitten met de prijs, maar je komt dan ook meteen weer in een ander zoekgebied tegen ($600.000 – $650.000). Geen idee of dat had gewerkt, wij dachten van niet en zijn blij met de vraagprijs en dat het zo snel is verkocht. Omdat we een bod op het huis in Sammamish hebben met een voorwaarde voor de verkoop van dit huis lopen we nog steeds het risico dat iemand anders een beter bod kan doen en we het huis kwijt zijn. Dat speelt dus ook allemaal mee. Ach en die tv koop ik wel weer een nieuwe voor. Dezelfde prijs als toen koop je nu een 80 inch of een 4K tv voor, dus zo’n groot verlies is dat nou ook weer niet.